Hypotheek rotterdam financieel advies hypotheekadviseur hypotheekofferte starter startershypotheek hypotheekadvies starters
Hypotheek rotterdam financieel advies hypotheekadviseur hypotheekofferte starter startershypotheek starterslening rotterdam
9 Tips voor Zelfstandige / ZZP-er
12-10-2022

Hoeveel inkomen haalt u uit de zaak? 8 tips

Als ondernemer kunt u zelf de hoogte van uw inkomen bepalen. Hoe weet u of u uzelf niet te veel toebedeelt? 8 tips.

1. Zorg voor inzicht

Het is allereerst van belang dat u inzicht heeft in wat u doet. Veel ondernemers zien wel wat er op de rekening staat, maar weten niet hoe de de onderneming er financieel voor staat. Hou zelf de administratie bij, dan weet u wat er inkomt en uitgaat. Wacht niet tot de administrateur de jaarcijfers heeft opgemaakt, dan is het te laat. 

2. Privé-onttrekking is geen winst

Er is een groot misverstand bij ondernemers met een eenmanszaak of vof over de begrippen privé-onttrekking en winst. Ondernemers denken vaak ten onrechte in de veronderstelling dat dit hetzelfde is. 

3. Wat heeft u nodig om van te leven?

Misschien wel de belangrijkste vraag is: hoeveel heeft u nodig om van te leven? Vaak gaat het fout door een gebrek aan inzicht en een verkeerde inschatting van de gevolgen voor de privé-situatie.
Zijn er bepaalde inkomsten en financieringen nodig? Wat moet u aan de zaak onttrekken om privé niet in de problemen te komen? Als u een leuke omzet hebt, gaat u daar naar leven, dat is heel menselijk. Blijken naar de kostenstructuur in combinatie met de omzet. 

4. Wat zijn uw financiële grenzen?

De hoogte van uw inkomen is van belang als u privé wilt lenen, zoals bij het afsluiten van een hypotheek. Stel in het geval dat u op huizenjacht gaat vast wat uw financiële grenzen zijn.
Bij een vennoot of eenmanszaak kijkt de bank daarbij vaak naar het inkomen op de IB-aangifte, maar ook naar de fiscale reserves, (latente) belastingen, de branche, de ondernemer zelf en de opdrachtenportefeuille.
Soms kunt u investeringen maar beter uitstellen. Vraag u elke weer af: wat levert het mij op? En kijk uit met bedrijfskredieten: leningen zijn min of meer vaste lasten.

5. Kijk naar zakelijke en privé-kosten

Bij ondernemers loopt dat vaak door elkaar. Wat is echt zakelijk en wat is echt privé? Dat is niet altijd duidelijk. De auto van de zaak is bijvoorbeeld ook een privé-onttrekking, maar de kosten drukken wel op de zaak. Hetzelfde geldt voor de zogenoemde gemengde kosten, zoals lunches en zakendiners. Als u dat allemaal op de zaak zet, betekent het dat daar een behoorlijke winst tegenover moet staan.

6. BV - Fiscaal optimaal vermogen

In het geval van een eenmanszaak is het inkomen gemakkelijker te bepalen dan bij een BV. Bij een BV gaat het om het loon van de directeur-grootaandeelhouder plus dividend. Verder wordt gekeken naar solvabiliteit, vermogen, deelnemingen, fiscale reserves, vreemd vermogen en dergelijke.
De bank kijkt naar het totaal fiscaal optimaal inkomen. Dit is datgene wat u maximaal aan inkomen uit uw onderneming kan halen, en niet wat u er vanwege mogelijke fiscale regels of overwegingen daadwerkelijk uithaalt. 

7. Bouw reserves op

De continuïteit van de onderneming moet centraal staan.Staar u niet blind op mooie cijfers. Plan vooruit en bouw voldoende reserves op. Open bijvoorbeeld een reserverekening openen, speciaal voor belastingen en investeringsvervangingen.
Over de omzet bent u ongeveer één vijfde kwijt aan omzetbelasting. Over de winst betaalt u tussen de 34 en 52% aan inkomstenbelasting. Reserveer rond de 40% van de winst, dan zit u meestal safe.
Bij wegvallende vraag of ziekte moet u geld aan het ondernemingsvermogen ontrekken. Dat kunt u niet onbeperkt volhouden. De omvang van de buffer blijft maatwerk en is brancheafhankelijk.  

8. Let op uw pensioen

Het inkomen is ook van belang voor het pensioen. Op dit gebied zijn verschillende keuzes te maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de onderneming te sparen, of vanwege aansprakelijkheid juist niet. Laat u hier dan ook goed over informeren door een pensioenspecialist.

De bank kan op vele wijzen hulp bieden, zoals een vrijblijvend gesprek over uw pensioenvoorziening. Een pensioenspecialist kan u precies vertellen hoeveel u fiscaal mag reserveren voor uw pensioen. Daarnaast biedt een pensioenadviseur u verschillende mogelijkheden en manieren om voor uw pensioen te sparen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie of wensen."
Ook kunt u als ondernemer zelf in eigen beheer pensioen of reserve opbouwen door gebruik te maken van een spaarrekening of beleggingen. Afhankelijk van uw individuele situatie kan het soms verstandig zijn dit privé te doen, in andere gevallen juist zakelijk.

9. Kijk ieder jaar eventueel samen met adviseur naar de optimaal Fiscale mogelijkheden o.a. Box 1 en Box 3

Uw accountant / boekhouder werkt meestal naar zo min mogelijk winst in huidig jaar en zo min mogelijk belasting. Dat is een goed uitgangspunt, maar er is meer:

In de ideale situatie gaat u in november/december samen met uw finacieel adviseur aan de slag om met de wensen en doelen van dat moment uw vermogens en inkomen te optimaliseren zodat u de vrijgestelde potjes in Box 1 optimaal vult en in Box 3 zo min mogelijk Vermogens rendementsbelasting betaalt. 

Dit financieel plan maakt u eerder in het jaar en rond oktober/november maakt u samen met de financieel adviseur de keuzes. Want 31-12 saldi zijn bepalend voor o.a. box 3 vermogensbelasting en tevens de deadline voor  het aftrekken van lijfrente/banksparen pensioen storting.

 NHGHypotheek oversluiten, Hypotheek & Vermogen hoofdpagina of Banksparen


Reacties
Plaats een reactie
Naam:
Reactie:
Controlecode:

Belangrijke pagina's

• Beste hypotheekvorm
• Banksparen hypotheek rente, berekenen, vergelijken ook ING en ABN
• Nationale Hypotheek Garantie 2024| NHG 2024 € 435.000 NHG 2024 € 461.000 maximaal excl. verduurzaming
• Hypotheek oversluiten 2024 advies | naar NHG | kosten | banksparen ING, BLG, Obvion, Florius, Rabobank, AEGON, Argenta
• Maximale hypotheek 2024 eigen huis kopen NHG berekenen
• Overwaarde opnemen van je eigen huis/woning en de overwaarde hypotheek gebruiken voor ...
• Woekerpolis
• Wat is een bankspaarhypotheek?
• Starterslening aanvragen 2024 hulp en bij hypotheek

Nieuws
Belangrijk nieuws
- NHG 2023 hypotheek: verhoogd in 2023 naar 405.000 euro (01-01-2023)
- Hypotheekrentes 2023 (02-11-2022)
- Eerder dan einde rentevaste periode hypotheek: oversluiten of omzetten vaak verstandig (01-11-2022)
- Hypotheekrente niet NHG iets hoger door risico wanbetaling hoger 5 jaar v.a. 0,85% 10 jaar 1,09% (01-11-2022)
- ZZP-er na 1 jaar zelfstandig al hypotheek, nu ook met NHG in pilot bij Hypotheek & Vermogen (30-10-2022)
- Pensioen: veel mensen denken 70% van hun laatste loon te krijgen < 5% krijgt het (18-10-2022)
- Rentemiddeling Florius, ING, ABN, Obvion, Rabobank, NN, Aegon, BLG enz.wanneer verstandig? (16-10-2022)
- Hypotheekrente daling lijkt tot halt te komen, timing voor iedereen belangrijk (24-03-2020)

Recent nieuws
- Maximale Hypotheek 2023 (01-11-2022)
- 9 Tips voor Zelfstandige / ZZP-er (12-10-2022)
- Buying a house in or nearby Rotterdam. Financial and mortgage advisor Rotterdam region (10-10-2022)
- Box 3 vermogen 2022 makkelijke staffel (01-10-2022)
- Nog steeds miljoenen woekerpolissen in omloop (29-05-2022)
- Nieuwe methode boeterente bij hypotheek vervroegd aflossen door Europese wetgeving deels ingevoerd (22-06-2020)
- Aegon, Koersplan woekerpolis veroordeling hoge raad te hoge kosten (14-06-2020)
- Woekerpolis oplossing Verbond van Verzekeraars weer niet onafhankelijk klant weer niet centraal (06-06-2020)
Blog
Belangrijk Blog
- Rentes veranderen zeer snel variabel nu nog vanaf 1,8% en 10 jaar vast 4,3% (01-11-2022)
- Hypotheek oversluiten? of 2de hypotheek? Overwaarde huis/woning opnemen? Boetevrij? (31-10-2022)
- Banksparen of Spaarhypotheek? Wat zijn de voordelen en nadelen (21-10-2022)
- Beleggingsverzekeringen afkopen (17-09-2022)

Recent Blog
- Huis kopen voor starters eindelijk weer mogelijk (02-11-2022)
- Einde Rentevast periode, overweeg of hypotheek oversluiten verstandig is (29-10-2022)
© Hypotheek & Vermogen Rotterdam
Website ::: Design
Hypotheek|Hypotheekadvies|Hypotheekofferte|Hypotheekadviseur|Financieel advies|Tussenpersoon|Vermogen Vermogen|Vermogensbeheer|Financiele planning|Vermogensplanning Starters Hypotheek|Hypotheek Starter Zelfstandige|ZZP|Ondernemer|Hypotheek|Pensioen Hypotheek volgend huis Pensioen Verzekeren GBDesign AGiMA.media GBDesign AGiMA.media